Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Harmonogram Olimpiady:
Etap szkolny: 20 października 2025 r.
Etap okręgowy:
- 05 grudnia 2025 r. (zadanie praktyczne)
- 08 grudnia 2025 r. (test)
Etap centralny: 25-27 marca 2026 r.
Tematyką wiodącą w tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest „żywność wysoko przetworzona”
Wszelkie informacje na stronie olimpiady: https://owoz.pl/
Do 30 września 2025 r. osoby zainteresowane udziałem proszone są o przesłanie informacji librusem do przewodniczącej etapu szkolnego- prof. Beaty Wnuczyńskiej- Ogryzko.
Koordynator olimpiady:
Beata Wnuczyńska- Ogryzko